Aproape fiecare organizație sau companie afirmă că dorește să inoveze, dar puțini știu cum pot creea o bază de plecare, din care să se inspire, să se ghideze și în final să beneficieze. Pentru multe organizații, definirea termenului de inovare constituie o provocare. În multe medii de afaceri, beneficiile inovării sunt evidente în bilanț companiei sau prețul acțiunilor, însă în sectoarele de educație și formare profesională, beneficiile inovării sunt dificil de cuantificat. Limitarea inovație în anumite sectoare de activitate este reductivă, iar dacă ne raportăm la economia modernă, formarea profesională este esențială pentru progresul economic și social.
Capacitatea de a demonstra inovativitatea este foare importantă pentru organizațiile care activează în sectoarele de formare profesională, pentru a fixa semnificația și relevanța acesteia în economia modernă. Inovarea poate face formarea mai atractivă pentru cei care lucrează în acest sector și pentru persoanele angrenate în programul de formare. Este unanim acceptat faptul că capacitatea de inovare și creativitate din cadrul formării profesionale, este mult subdezvoltată. Unele dintre principalele motive pentru acest lucru sunt:
(1) lipsa resurselor coerente și/sau accesibilitatea inițială sau continuă a dezvoltării profesionale care abordează aceste subiecte specifice, pentru persoanele care lucrează în acest sector de activitate;
(2) lipsa de sprijin inovativ sau creativ, în furnizarea informațiilor de către formatori;
(3) reticența administrațiilor de învățământ privind schimbarea.
Dezvoltarea unui ecosistem robust, care să răspundă cerințelor inovării în formarea profesională, poate fi realizat din conținutul informațiilor venite din partea mediului de afaceri, inclusiv persoanelor care activează în domeniul formării profesionale. Intenția acestui proiect, este nevoia de cooperare între practică și teorie, acest lucru realizându-se prin stabilirea de parteneriate ale părților interesate din fiecare țară parteneră. Aceste parteneriate vor cuprinde structura corporală a ecosistemului de inovare propus.
Proiectul propune o abordare ascendentă a schimbării politicii de formare, cercetarea existentă indicând faptul că este esențială pentru o eventuală absorbție și extrapolare.
Proiectul va începe prin sprijinirea proceselor de inovare la nivel local sau regional. Prin participarea a două organizații partenere din aceeași țară, cu perspective diferite, se asigură că părțile interesate pot fi stabilite pentru a defini, conduce procesul și pentru a da greutate rezultatelor elaborate. Implicarea mai multor părți interesate va asigura, de asemenea, că posibilitățile de cooperare între politica formării profesionale și alte domenii, cum ar fi ocuparea forței de muncă, afacerile din domeniul economic, social, etc., este identificat și valorificat în sprijinul obiectivelor proiectului. În timp ce schimbarea din cadrul formării este o provocare considerabilă, membrii consorțiului proiectului sunt convinși că planul propus va fi capabil de a valorifica punctele forte, specifice fiecărei părți interesate, pentru beneficiul reciproc al acestora.